Vi har set flere store virksomheder dø eller blive særdeles svækkede på grund af mangel på viden om marked og målgrupper samt mangel på omstillingsparathed (Blockbuster, Fætter BR/Toys’r’Us, Forever 21, Kodak, Nokia m.fl.) 

De har enten ikke haft adgang til data eller ikke taget data seriøst. De fleste tror, at data handler om digital transformation, men digital transformation er mere end det. Digital transformation kan effektivisere processer og virksomheder – og så kan digital transformation give mere og bedre data. Data handler om viden. Viden, der bidrager til bedre beslutninger. 

Harvard Business Review har taget et kig på en survey fra NewVantage Partners om Big Data og AI i slutningen af 2019. Selvom vi i årevis har fået tudet ørerne fulde af budskaber om at være ”datadrevne”, så er det endnu de færreste virksomheder, der lader data styre de store beslutninger. Og det kan altså koste dyrt. 

Den nævnte survey har haft fat i C-suiten i Enterprise-virksomheder (bl.a. Ford og GE), og surveyens resultater er alarmerende: 
  • 72% af respondenterne oplyser, at de slet ikke har fået skabt en datakultur
  • 68% svarer, at de ikke har en datadrevet organisation
  • 53% fortæller, at de fortsat ikke behandler data som et forretningsaktiv
  • 52% indrømmer, at de slet ikke konkurrerer på data og analyser
Faktisk er antallet af virksomheder, der betragter dem selv som datadrevne faldet over de seneste 3 år – fra 37, 1% i 2017 til 31% i år.

Øgede investeringer i Big Data og AI
Resultaterne står i skarp kontrast til virksomhedernes øgede investeringer i Big Data og AI. Men hvis man kradser lidt i overfladen på de investeringer og de gode intentioner, så skyldes de skuffende resultater, at man ikke har fået noget ud af sine investeringer i ny teknologi. Mange steder er det endnu ved at blive implementeret. 

Desuden har flere virksomheder haft fokus på kortsigtede økonomiske mål, og det har skubbet de mere langsigtede ”datakultur”-mål til siden i perioder. Samtidig kan det skyldes manglen på det rette talent, der kan bruge teknologien, ligesom der kan være modstand mod for mange teknologiske ændringer i organisationerne. 

Uanset årsagen til den manglende datadrevne tilgang til forretningen, så stiger mængden af data blot. 

Datadrevne virksomheder klarer sig bedre
En undersøgelse fra McKinsey & Company viser, at datadrevne virksomheder har:
  • 23 gange større sandsynlighed for at vinde over konkurrenterne i kampen om nye kunder
  • 19 gange større sandsynlighed for at opnå profitabilitet, der ligger over gennemsnittet
  • 15 gange større sandsynlighed for at levere merværdi til deres kunder.
Når man er en datadrevet virksomhed, så ved man hvilke informationer, i form af metrics og KPIer, der er de vigtigste for få succes. 

Som nævnt stiger mængden af data. Og ifølge McKinsey, så har 60 procent af organisationer nu mere data, end de ved, hvad de skal bruge det til. 

McKinseys analyser viser dog, at mere end 80 procent af de organisationer, der bruger business intelligence-software til at håndtere data ser en positiv udvikling i hastigheden og akkuratessen i produktionen af rapporter og analyser.

McKinsey skriver: “Using a dedicated BI solution can help you make better use of your data in a variety of domains. Not only can you better serve customers by developing relevant products and delivering a personalized user experience, but you can also use BI software to make your internal processes more efficient and to mitigate fraud and organizational risk.”

Er software løsningen?
Business intelligence-software er ikke hele løsningen, men en vigtig del af den. I sidste ende handler det om de beslutninger, man tager på vegne af forretningen. Men business intelligence, der skaber overblik over data, kan altså hjælpe dig med at blive datadrevet og træffe de rigtige beslutninger.


Relaterede blogs

Teknologi
09 Mar, 2020
Ny teknologi virker kun ved forankring
17 Feb, 2020
Data er gammel vin på nye flasker - heldigvis
Share by: