BI+EPM - Accobats kernekompetencer


I Accobat er vores ambition at hjælpe virksomheder med at optimere deres forretning ved at skabe et overblik over og indblik i deres data. Det har vi gjort i 20 år. Og selvom meget har ændret sig undervejs, både hvad angår behov, teknologi og ikke mindst mængden af data, er vores udgangspunkt stadig det samme.


Business Intelligence (BI) + Enterprise Performance Management (EPM) har altid været i vores DNA og med 20 års jubilæum i marts 2023 har vi efterhånden et godt greb om koncepterne, hvad de dækker over og ikke mindst, hvordan de spiller sammen og supplerer hinanden. 

 

BI og EPM er begge discipliner, der relaterer til en virksomheds data, og hvad de gør med disse.


... men hvad betyder de egentlig, og hvordan er de forskellige? Og ikke mindst... hvordan spiller de sammen? 



Business Intelligence - hvad er det?

Selvom der eksisterede nogle tidligere betegnelser, udsprang og udviklede Business Intelligence sig som begreb gennem 60'erne og 70'erne ud fra beslutningsstøttesystemer og senere ”Management Information Systems”.

I slut 80'erne foreslog Howard Dresner "Business Intelligence" som et paraplyudtryk for at beskrive:


"koncepter og metoder til forbedring af forretningsbeslutninger ved  hjælp af faktabaserede supportsystemer" 
 

BI er i dag blevet et alment kendt begreb hos stort set alle virksomheder. Således indsamler rigtig mange moderne organisationer data fra interne såvel som eksterne kildesystemer og BI handler således om, at omdanne data til konkret viden, som kan bruges til indsigt og analyse. 


BI-løsninger erstatter ikke fuldt ud EPM-løsninger, da de ofte ikke har planlægnings- og forecastfunktioner - ligesom de ofte ikke har ”writeback”-funktionalitet indbygget. 

 

De fleste BI-systemer understøtter følgende aktiviteter: 


  • Dataindsamling og -bearbejdning 
  • Dataorganisering, -modelering og -validering i en forretningsmæssig kontekst
  • Adgang, distribution og visualisering af information (rapportering, analyser og dashbords) 
  • I nogle tilfælde mere avancerede analytiske teknikker, såsom AI, ML mv. 

 

Business Analytics kendetegnes ofte ved en mere ”analytisk” tilgang til at forbruge data.

Hvor BI ofte primært betragtes  som processen omkring:


  • Dataindsamling
  • Databearbejdning
  • Dataorganisering
  • Datamodelering
  • Datavalidering


... samt distribution og visualisering af information, handler Business Analytics i højere grad om processen med at få adgang til, bearbejde, forbruge, manipulere og ”slice & dice” i data. 


Læs evt. mere her i vores eBook om BI-løsninger: Download vores guide til køb af BI-løsninger (accobat.com)

 

Enterprise Performance Management - hvad er det?

I begyndelsen af 1990'erne begyndte udtrykket "Business Performance Management" at dukke op, hvilket var stærkt associeret til Balance Scorecard-metodikken. Branchen inkluderede konceptet omkring 2004, og genererede udtrykket "Enterprise Performance Management" (EPM), som ifølge Gartner:


"...is the process of monitoring performance across the enterprise with the goal of improving business performance. An EPM system integrates and analyzes data from many sources, including, but not limited to, e-commerce systems,

front-office and back-office applications...” 

 

En EPM-løsning understøtter en række processer og behov som med større succes burde håndteres i en BI-løsning, men tillader ofte kun i begrænset omfang en detaljeret tilgang til dataanalyse. I endnu færre tilfælde tillader det dataanalyse på tværs af datakilder. Selvom en EPM-løsning ofte vil have nogle indbyggede BI-funktioner, der kan imødekomme nogle BI-behov, tilbyder den således ikke en fuld erstatning. 

 

De fleste EPM-systemer understøtter følgende aktiviteter: 


  • Planlægning og budgettering 
  • Fremskrivning og Forecast 
  • Finansiel afslutning- og konsolidering (månedlig, kvartalsvis og årlig) 
  • Analyse og rapportering 


Læs evt. mere i vores eBook her: eBook | 3 gode grunde til at bruge CPM | Accobat A/S 

 

Linket imellem BI og EPM 

Data er ikke værdifuldt i sig selv, og en af udfordringerne er, at det kan være svært og omkostningstungt at få indblik i, hvad ens data ”fortæller” og herefter agere herpå. 

 

Ikke desto mindre bør virksomheder i enhver branche, der ønsker at forbedre og understøtte deres beslutningskompetence og planlægningsprocesser overveje, hvordan de kan optimere dette ved en kombination af BI-løsning og en moderne EPM-løsning, der er skræddersyet til at opfylde deres behov. 

 

De fleste strategiske og operationelle processer i en virksomhed er baseret på tre tilbagevendende faser: 


  1. Planning: Beslutningsfasen, hvor virksomheder sætter en retning, sætter mål og lægger budgetter 
  2. Analyser: Brug information og viden fra de data, virksomheden har indsamlet til at træffe beslutninger 
  3. Forecast: Eksekvér fremtidig planlægning baseret på den indledende planlægning og analyse. 

 

Mens flertallet af BI-løsninger understøtter langt de fleste discipliner i analysefasen, er BI-løsninger som oftest ikke designet til at understøtte planning- og forecastprocesserne, hvorfor en kombination med en EPM-løsning positivt understøtter den samlede process. 


De virksomheder, der anvender EPM-løsninger i kombination med en BI-løsning, har anerkendt disse væsentligste forskelle og gennemskuet, at for at forbedre deres planning- og forecastprocesser skal dette ske med udgangspunkt i et solidt grundlag.


BI & Analytics fungerer således som et fundament for implementering af effektive EPM-processer. 

"Analytics" eller "Business Analytics" er det mere moderne udtryk, der anvendes til en bredere opfattelse og forståelse af processerne, der er i BI og EPM. 


Har du brug for både BI og EPM? 


Svaret til det er simpelt... det kommer an på... 


De fleste EPM-løsninger indeholder, som allerede beskrevet, BI- og Data Analytics-funktionalitet, såsom muligheden for at analysere, rapportere og lave dashbords, hvorfor du, hvis du udelukkende skal have adgang til dine data i tilknytning til EPM fint kan ”nøjes” med en EPM-løsning og udnytte de BI-funktionaliteter, der kommer dermed. Det er ligeledes en effektiv tilgang for virksomheder, som ønsker at erstatte deres manuelle Excel-baserede planning-processer. Hvis virksomheder derimod i endnu højere grad har fokus på at bearbejde data fra flere forskellige datakilder, interne såvel som eksterne og samtidig stille en visuel lettilgængelig platform til rådighed for flertallet af deres medarbejdere, så er en BI & Analytics-løsning det rigtige sted at starte. 

 

accoPLANNING 

Forhåbentlig har ovenstående hjulpet med at tydeliggøre definitionen af ​​BI og EPM. Både hvordan det adskiller sig - og ikke mindst hænger sammen. 


Vi har selv givet vores eget bud på én samlet BI+EPM-løsning kaldet accoPLANNING. Værktøjet giver mulighed for blandt andet at lave planning og budgettering direkte i Power BI, hvorfor du både får mulighederne og funktionaliteten fra en planning- og budgetløsning og mulighed for at følge op direkte i verdens mest anvendte BI-løsning - Power BI. Du er velkommen til at prøve det ud: https://www.accotool.com/ 

 

 


Relaterede artikler

06 Jul, 2023
Planning direkte i Power BI er kommet for at blive. Især hvis du spørger direktør og manden bag værktøjet accoPLANNING for Power BI, Mikael Iuel-Brockdorff. accoPLANNING gør det nemlig muligt for Power BI-brugere at lave writeback i SQL-tabellen. Lær mere om værktøjet i interviewet med opfinderen selv - og bliv klogere på hvad der har ført til succesen herhjemme og i udlandet, samt hvorfor accoPLANNING er uundværligt for de fleste Power BI-entusiaster.
07 Mar, 2023
Interview med direktør Mikael Iuel Brockdorff , marts 2023.
Flere artikler
Share by: