Excel er kommet for at blive. Sådan er det. Men i de senere år har de mest interessante forbedringer ikke været en direkte del af det velkendte software.

Excelformler og pivottabeller synes at være de mest brugte analyseværktøjer i verden, og værktøjer som Power Query og Power Pivot har kun gjort Excel stærkere. Du kan transformere al slags data, filtrere uendelige rækker af data, bygge KPIer og lave visualiseringer. 

Den øgede styrke betyder også øget kompleksitet. Og arbejdet med analyser i Excel er væsentligt mere kompleks, end hvis man arbejder med intelligente analytics-løsninger som for eksempel TARGIT. Simple ting, som for eksempel at tegne linjer på et kort kan blive meget komplekst med Excels Power-værktøjer. Formatering af grafer, skabelsen af de visuelle udtryk, kræver mange klik og er svære at vedligeholde. Hvis man desuden arbejder med modeller og går i dybden med pivottekniken, så har Excel begrænsninger. Det bliver tungere og langsommere, og det går ud over din egen performance. Og når du så har brugt op til fire værktøjer på toppen af Excel, så skal du efterfølgende bruge et mix af SharePoint, Silverlight, Excel og HTML5 for at kunne dele med andre brugere. 

Power BI gør Excel nemt og lækkert

Med Microsofts brugervenlige og forholdsvis nye Power BI-løsning, der får tilføjet nyttige features på ugentlig basis, så bliver de øvrige komplekse Excel-værktøjer nærmest overflødige. Power BI Desktop vil forventeligt komme til at udfase de gamle Power-addons – som det allerede er sket med Power Map og Power View (de lever videre i Power BI Desktop). 

Det betyder dog ikke, at Excel ændrer sig. Excel vil fortsat være godt til ad hoc-analyser. Men den interaktive designer, hvor man kan slice, dice og lave visualiseringer til sine rapporter, er Power BI Desktop. Power BI giver brugerne mulighed for import af Power Query-queries og Power Pivot-modeller. Desuden kan Power BI forbinde til både cloud-services og on-premise-data – og man behøver ikke flytte sidstnævnte i skyen for at kunne analysere på dem. 

Disse mange muligheder for at arbejde med data fra forskellige kilder gør Power BI meget interessant. Man kan tilmed trække data fra en lang række cloud-services, herunder MailChimp, Zendesk, Salesforce, Twilio, GitHub, Uservoice og Google Analytics. 

Det er helt tydeligt Microsofts vision, at Power BI skal være mere end bare en god Excel-makker.